Flexibel inzetbaar. De locatie en de deelnemers bepalen met de cursusleider de accenten van de cursus. De hoofdactiviteit is koken, aangevuld met praktische opdrachten, bijvoorbeeld over koken met een beperkt budget of gezond koken voor je gezin. Het doel is dat deelnemers voor een klein bedrag makkelijk een lekkere en gezonde maaltijd op tafel kunnen zetten.
Deelnemers, organiserende locaties en cursusleiders zijn enthousiast. Deelnemers vinden het leuk, begrijpelijk en leerzaam.
Wij vonden het allebei supergezellig om te doen!
Deelnemer Zin in Koken
Zin in Koken is een kookcursus gericht op voedselvaardigheden: het plannen, selecteren, maken en eten van een gezonde maaltijd. Door deze brede focus is Zin in Koken toe te passen in verschillende doelgroepen.
De locatie en de deelnemers bepalen samen met de cursusleider de accenten van de cursus. Om een goede aansluiting te garanderen kan gekozen worden uit een van de zes pijlers: Taal, Met elkaar, Gezondheid, Kinderen, Prijs en Duurzaamheid.
Zin in koken op locatie
De offline uitvoer bestaat uit vier bijeenkomsten van ongeveer 3 uur, waarin koken de hoofdactiviteit is, maar ook samen wordt gegeten. Daarnaast wordt in spelvorm aandacht besteed aan onderwerpen waar deelnemers tegenaan lopen (flexibele onderdelen). Bijvoorbeeld gezonde voeding, koken met een beperkt budget of gezond koken voor je gezin.
Voor een offline variant moet er gezocht worden naar een geschikte locatie. Dit kan een school of buurtcentrum zijn. Zie ook de download keukeninventaris op de website om te zien welke materialen beschikbaar moeten zijn.
Zin in koken Online
De online uitvoer maakt het mogelijk om Zin in Koken op afstand aan te bieden. Deelnemers én de cursusleider staan in hun eigen keuken en koken samen via een videoverbinding. Net zoals bij de offline uitvoer bestaat de basis uit vier onlinebijeenkomsten, echter is de duur verminderd naar 1,5 uur. De hoofdactiviteit is daarom koken. Deelnemers eten vervolgens de gemaakte maaltijd in hun eigen thuissituatie. De verminderde tijd vraagt creativiteit voor de inzet van de flexibele onderdelen. Dit kan o.a. in de vorm van werkbladen voor thuis.
Wie doet wat?
De cursus zelf wordt geleid door een cursusleider. Vaak is de projectleider degene die de organisatie op de achtergrond doet. Ook kunnen samenwerkingspartners helpen een netwerk met draagvlak te creëren en helpen bij de werving van groepen.
Een cursusleider die de cursus leidt en voorbereidt, begeleidt met koken en de groep motiveert om gezonder te koken.
Een projectleider die de cursus opstart in de regio of organisatie waarbinnen hij/zij actief is. De cursusleider kan ook projectleider zijn.